Πα03292024

Last update12:54:24 PM

English
anastasia apartments
anastasia apartments
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Τα νεα Τα νέα μας Προωθούν την παράδοση οι γυναίκες των Σποράδων

Προωθούν την παράδοση οι γυναίκες των Σποράδων

Σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου στη Σκιάθο, στο πλαίσιο της διατήρησης και διάσωσης του πολιτιστικού αποθέματος, παράδοσης και κληρονομιάς.
Η παραπάνω εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Σκιάθου «Μπούρτζι», ήταν καρπός συνεργασίας της «Μαγνήτων Κιβωτός» και του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου και είχε ως θέμα τις παραδοσιακές γυναικείες ενδυμασίες της παράκτιας Μαγνησίας.
 
Οι παρουσιάσεις αυτών των ενδυμασιών έγιναν από αντίστοιχες ομάδες – αποστολές. Την Τρικεριώτικη ενδυματολογική κληρονομιά παρουσίασε ο Γιάννης Μιχαλάκης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Εν Τρικερίω». Της Σκιάθου, αντίστοιχα, παρουσίασε η Μαλαμώ Σταμέλου, φιλόλογος. Τη μικρασιατική ενδυμασία παρουσίασε ο Γιώργος Κατσούπης, πρόεδρος ομάδας μελέτης και διάσωσης του Μικρασιατικού Πολιτισμού «Ανατολής ίχνη». Της Σκοπέλου και της Γλώσσας παρουσίασε η Αθηνά Ντάκη, αντιδήμαρχος Πολιτισμού και από την Αλόννησο ο Παναγιώτης Τσουκανάς, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλοννήσου και πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου.
 
Χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους της «Mαγνήτων Κιβωτός» η Μαίρη Μιχαηλίδου αντιπρόεδρος του θεσμού και ο Θεοδόσης Τρακόσας, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου.
 
Συντονιστές της εκδήλωσης ήταν το μέλος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτός» Κώστας Γκουντάρας και η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου, Ματούλα Χονδρονικολή. Τη γενική εισήγηση έκανε η κ. Ευαγγέλου-Γκουντάρα, φιλόλογος.
 
Οι διάφορες ενδυμασίες παρουσιάζονταν «ζωντανά» φορεμένες, αλλά και με βοήθεια εικόνων.
 
Στην αίθουσα υπήρχαν στολισμένες όλες οι ενδυμασίες, έκθεση παλαιών φωτογραφιών με γυναίκες που φορούν τις αντίστοιχες φορεσιές απ’ όλα τα μέρη, μεγάλα πανό με τις αντίστοιχες φορεσιές που υπάρχουν σε μουσεία. Παράλληλα μικρές χειροποίητες «κούκλες» με τις παραδοσιακές φορεσιές, στόλιζαν τον χώρο.
 
Ανάμεσα στους συνδιοργανωτές και καλεσμένους ανταλλάχτηκαν, επίσης, συμβολικά παραδοσιακά δώρα.
 
Η εκδήλωση είχε αθρόα συμμετοχή και κάτοικοι και επισκέπτες με συγκίνηση και σεβασμό άκουγαν και έβλεπαν τα τεκταινόμενα.
 
Στο τέλος οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν από τον παραδοσιακό μπουφέ αλμυρά και γλυκά εδέσματα, που προσφέρθηκαν προς τιμή των καλεσμένων. Ο ίδιος χώρος λειτούργησε, εξάλλου, ως έκθεση μέχρι το περασμένο Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου για τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.
 
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ