Πα07192019

Last update11:39:05 PM

Greek English German Italian Russian
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Τα νεα Τα νέα μας Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο της Λαικής Συσπείρωσης στη Σκόπελο

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο της Λαικής Συσπείρωσης στη Σκόπελο

Μικρή αποδείχθηκε η αίθουσα του κινηματοθεάτρου «Ορφέας» για να χωρέσει τους Σκοπελίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την παρουσίαση του μεγαλύτερου τμήματος του ψηφοδελτίου. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο υποψήφιος δήμαρχος Σκοπέλου Γιώργος Αναγνώστου και ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Σποράδων Γιώργος Γούλας.

Ανοίγοντας τη συγκέντρωση, ο Γ. Γούλας παρουσίασε τις θέσεις και την πλούσια αγωνιστική δράση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας, σημειώνοντας την ανάγκη να δυναμώσει το αγωνιστικό ρεύμα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του). 

Δυναμώνουμε το αγωνιστικό ρεύμα στην Περιφέρεια

Συγκεκριμένα ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Σποράδων Γ. Γούλας τόνισε μεταξύ άλλων: «Στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, αρκετοί συνδυασμοί θα διεκδικήσουν την ψήφο του λαού και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ωστόσο το κριτήριο ψήφου δεν μπορεί να είναι τα πρόσωπα, γιατί αυτό που καθορίζει την ταυτότητα του καθενός είναι ποια πολιτική στηρίζει, η στάση του απέναντι στα λαϊκά προβλήματα, στις αιτίες που τα δημιουργούν και τη διέξοδο από την αντιλαϊκή πολιτική. Ποια πρέπει να είναι η στάση του στο κεντρικό ζήτημα της ανάπτυξης - από ποιον και για ποιον- που φέρνει στο προσκήνιο την πραγματική διαχωριστική γραμμή και με ποιον τάσσεται ο καθένας, είτε έχει κομματική στήριξη είτε εμφανίζεται ως δήθεν ανεξάρτητος.

Ο συνδυασμός της ΝΔ με τον κ. Αγοραστό υπηρέτησε πιστά, σε σύμπλευση με όλες τις κυβερνήσεις και την ΕΕ, την κυρίαρχη πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, όπως και την περίφημη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας, που προωθεί η κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης με όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Η ''αντιπαράθεση'' με τον κ. Αγοραστό, των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, που ως τώρα τάχα ''σκοτώνονταν'' και τώρα θα συνεργαστούν με επικεφαλής τον κ. Τσιλιμίγκα, είναι ψευδεπίγραφη. Το ίδιο και της ΛΑΕ, με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού μέχρι πριν λίγες μέρες συμμετείχε στην ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και σε δήμους στηρίζει τους υποψηφίους του. Ψευδεπίγραφη είναι και η αντιπαράθεση του κ. Κουρέτα που πορεύτηκε και με τον κ. Αγοραστό και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με το Ποτάμι και παλιότερα με το ΠΑΣΟΚ! Στα βασικά ζητήματα συμφωνούσαν όλες αυτές οι δυνάμεις και στο Περιφερειακό Συμβούλιο και έξω απ’ αυτό, πέρα από σκιαμαχίες.

Το ίδιο και η δήθεν αντιπολίτευση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, που συμφωνούσε στα βασικά με την πλειοψηφία, χύνοντας παράλληλα το δηλητήριο του αντικομμουνισμού, του εθνικισμού, του μίσους ενάντια στο ταξικό εργατικό κίνημα, το αγροτικό κίνημα, στους μετανάστες και τους άλλους λαούς.

Η ''Λαϊκή Συσπείρωση'' Θεσσαλίας είναι η μόνη δύναμη που αποκάλυπτε και αντιπάλευε την αντιλαϊκή πολιτική, που προωθούσε στην Περιφέρεια η πλειοψηφία της ΝΔ, σε συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση και την ΕΕ και τη συναίνεση σε βασικά ζητήματα των αιρετών του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, των Οικολόγων και της Χρυσής Αυγής και διεκδικούσε μέτρα στήριξης του λαού».

Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Σποράδων έκανε εκτενή αναφορά στη δράση που ανέπτυξε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας για τα προβλήματα της Σκοπέλου. Επισήμανε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» ήταν η μόνη δύναμη που με Επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο (8/5/2018) ανέδειξε τα σημαντικά προβλήματα της Σκοπέλου και διεκδίκησε τη λύση τους. Όπως είπε, «τόσο ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός, όσο η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Κολυνδρίνη, στα περισσότερα δεν απάντησαν, αλλά και σε όσα απάντησαν ήταν γενικόλογοι ή αρνητικοί, προσπαθώντας να μεταφέρουν ευθύνες τους αλλού. Το κυριότερο όμως είναι ότι ελάχιστα πράγματα έγιναν από τότε και τώρα προεκλογικά θα μας τάξουν ξανά τα πάντα όπως συνήθως».

Καταλήγοντας τόνισε τα εξής: «Έχοντας την πείρα της πλημμύρας του 2015, που κόστισε στη Σκόπελο 20.000.000 ευρώ με πρόχειρους υπολογισμούς με το λογαριασμό να ανεβαίνει σε κάθε νέα βροχούλα, σας καλώ να σκεφτείτε πόσο διαφορετική είναι η δική μας σκέψη, η δική μας πρόταση για την Τοπική Διοίκηση.

Η δική μας αντίληψη για τις δομές διοίκησης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο έχει τη βάση της σε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού, που θεμελιώνεται στην εργατική εξουσία, στην κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, στον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό και έχει κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Είμαστε η μόνη δύναμη που μπορούμε να υπερασπισθούμε το λαό μέσα από τους καθημερινούς αγώνες, αλλά και να ηγηθούμε μιας τέτοιας προοπτικής ριζικών αλλαγών, γι’ αυτό απαιτείται ισχυροποίηση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή και τη Βουλή, ενίσχυση των ψηφοδελτίων της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην Περιφέρεια και τους δήμους.

42 ημέρες έμειναν ακόμη! Να φτάσει παντού το κάλεσμα, το μήνυμα της "Λαϊκής Συσπείρωσης"! Να γεμίσουν με κόκκινα γαρίφαλα οι κάλπες! Να εκλέξουμε δήμαρχο στη Σκόπελο τον Γιώργο Αναγνώστου!».

Εκλέγουμε δήμαρχο μπροστάρη στην πάλη 

 
 

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Γ. Αναγνώστου, ο οποίος σημείωσε πως πρέπει να εκλέξουμε δήμαρχο μπροστάρη στην πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών (διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του).

Συγκεκριμένα, ανάμεσα σε άλλα ανέφερε τα εξής: «Απόψε η Σκόπελος μίλησε! Δίνει το μήνυμα της νίκης σε όλο το νησί!

Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς που σηκώσαμε τα βάρη της κρίσης, βάρη που μας φόρτωσαν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ για τα κέρδη μιας χούφτας ανθρώπων! Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι βρεθήκαμε δίπλα δίπλα στους αγώνες, για να κρατηθεί όρθια η λαϊκή οικογένεια! Σε όσους λένε φτάνει ως εδώ! Αρκετά ματώσαμε, αρκετά πληρώσαμε!

Σε όλους όσοι ξέρουν πως τα μνημόνια δεν τελειώσανε, είναι εδώ και βασιλεύουν, στους μισθούς και τις συντάξεις, στα πετσοκομμένα εργατικά δικαιώματα, στις κουτσουρεμένες δαπάνες για την Υγεία, την Παιδεία, στα ανύπαρκτα έργα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, στο άγριο φοροκυνηγητό και τις κατασχέσεις των σπιτιών της λαϊκής οικογένειας και του ελεύθερου επαγγελματία, στο ΦΠΑ 24% για τα νησιά.

Σ΄ αυτούς που ξέρουν πως τα μνημόνια απλώς άλλαξαν όνομα, τώρα λέγονται ''δεσμεύσεις'', "μεταρρυθμίσεις" και βρίσκονται στα προγράμματα και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που μαζί τα ψήφισαν.

Φίλες και φίλοι, εμείς αποκαλύπτουμε αυτό που θέλουν να κρύψουν, ψαρεύοντας στα θολά νερά του τάχα ανεξάρτητου, του τάχα υπερκομματικού όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και οι άλλοι δύο υποψήφιοι: Ότι η Τοπική Διοίκηση είναι μέρος του κράτους. Και μαζί με μηχανισμούς της ΕΕ δρουν ενιαία και εχθρικά, απέναντι στο λαό και τις ανάγκες του.

Τώρα πλέον κανείς δεν δικαιούται να αγνοεί ότι:

- Η Τοπική Διοίκηση λειτούργησε ως φορομπηχτικός - φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Με τις περικοπές κατά 60% των ΚΑΠ και τη διεύρυνση της ανταποδοτικότητας, τα τακτικά έσοδα του Δήμου Σκοπέλου έφτασαν να αποτελούνται κατά 50% περίπου από την τοπική φορολογία.

Μάλιστα, η ΝΔ θέλοντας να ενισχύσει αυτόν το φοροεισπρακτικό χαρακτήρα, προτείνει και τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους!!! Αν αυτό δεν είναι η θωράκιση του πιο άδικου νόμου για τα λαϊκά νοικοκυριά, τότε τι είναι; Ενός νόμου που η ΝΔ θέσπισε και ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κατάργησε, όπως έλεγε, αλλά διατήρησε και μονιμοποίησε.

Αν αυτό δεν είναι απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση της χρηματοδότησης των δήμων και κατά συνέπεια των υπηρεσιών και των υποδομών τους, τότε τι είναι;

Τώρα πλέον κανείς δεν δικαιούται να αγνοεί ότι η μετατροπή του δικαιώματος πρόσβασης σε φθηνό και πόσιμο νερό έχει φέρει σε απόγνωση πλατιά στρώματα της τοπικής κοινωνίας, που αδυνατούν να πιστέψουν ότι στα 100 ευρώ λογαριασμού της ΔΕΥΑ μόνο τα 25 είναι κατανάλωση.

Τώρα πλέον κανείς δεν δικαιούται να αγνοεί ότι:

Οι δήμοι έγιναν αρωγοί: Της ανταποδοτικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, των προγραμμάτων ανακύκλωσης των ανέργων, των ''ελάχιστων κοινωνικών παροχών".

Τι κατάφεραν;

- Την εκτόξευση της απασχολησιμότητας και της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις.

- Την κατακόρυφη μείωση του μόνιμου προσωπικού στο Δήμο Σκοπέλου, όπου αυτήν τη στιγμή το 40% των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν πολλές βασικές υπηρεσίες παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων.

Θυμίζουμε επίσης πως οι δήμοι κατέχουν μια τραγική πρωτιά: Την τελευταία πενταετία στους ΟΤΑ οι θάνατοι από εργατικά "ατυχήματα" έφτασαν τους 45.

Κατάφεραν αντί ο δήμος να παράγει φθηνά και ποιοτικά ανθεκτικά έργα με τις δικές του δυνάμεις να γίνεται έρμαιο στις ορέξεις των εργολάβων, που εξαφανίζονται στη μέση του έργου, που χρεώνουν υπέρογκα ποσά, αφήνοντάς μας τα μπάζα και τις διορθώσεις των κακοτεχνιών την επόμενη μέρα.

- Κατάφεραν να μεταφέρονται στην Τοπική Διοίκηση οι κρατικές αρμοδιότητες, στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας. Το είδαμε και πριν έναν μήνα περίπου όταν το Δημ. Συμβούλιο αποφάσισε με το μαχαίρι στο λαιμό να επιδοτήσει για ένα χρόνο τα ενοίκια των γιατρών, ώστε να εξασφαλίσουμε να μας παρέχονται έστω και αυτές οι στοιχειώδεις φροντίδες Υγείας.

Σε ένα Κέντρο Υγείας τριτοκοσμικών καταστάσεων, δραματικά υποστελεχωμένο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με ένα κτίριο που διαλύεται και τους Σκοπελίτες να ετοιμάζουν βαλίτσα εβδομάδας για το Βόλο για ένα απλό στραμπούληγμα.

Στην ίδια μοίρα είναι όλες οι υποδομές του νησιού: Τα λιμάνια, για να μην αναφέρω την κακόγουστη φάρσα πια με τον Αγνώντα, η επαρχιακή οδός, το δίκτυο ύδρευσης - αποχέτευσης, το κλειστό γυμναστήριο, ο Βιολογικός, ο ΧΥΤΑ.

Αυτήν την άθλια πραγματικότητα παρακάμπτουν οι άλλοι δύο συνδυασμοί, μιλώντας γενικόλογα για ''ανάπτυξη'', χωρίς να αγγίζουν τα οξυμένα προβλήματα και να καταδικάζουν τους υπεύθυνους.

Η ''Λαϊκή Συσπείρωση'' δεσμεύεται ως δημοτική αρχή για την ανάδειξη αυτών των προβλημάτων, την οργάνωση της πάλης για τη διεκδίκηση μιας ζωής που μας αξίζει. Το δίλημμα αυτών των εκλογών είναι: Θέλουμε μια δημοτική αρχή διαχείρισης και ενίσχυσης της υπάρχουσας αντιλαϊκής πολιτικής ή μια δημοτική αρχή σύγκρουσης με αυτό το πλαίσιο, με ένα δήμαρχο μπροστάρη που να δίνει τη μάχη μαζί με το λαό για κάθε μεγάλο και μικρό πρόβλημα;».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, επισήμανε τα εξής: «Γι' αυτό και ως σύμβουλοι και υποψήφιοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" διεκδικούμε:

 • Την καθολική παροχή υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόνοιας, με την ανάπτυξη, στελέχωση και εξοπλισμό των αναγκαίων υποδομών και χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος.

 • Την άμεση επαναφορά του μειωμένου νησιωτικού ΦΠΑ.

 • Την κατάργηση του Πράσινου Τέλους και του 80% στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑ.

 • Την κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, Νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, υποδομές Αθλητισμού, Πολιτισμού, ελεύθερων χώρων.

 • Τη φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

 • Την προστασία των ΑμΕΑ, των ηλικιωμένων μέσα από ένα διευρυμένο κρατικό δίκτυο δομών. Την πρόσληψη του αναγκαίου για τη λειτουργία τους προσωπικού.

 • Την κρατική χρηματοδότηση και υποδομές για τον Πολιτισμό, τον μαζικό Αθλητισμό, για τους φορείς και τα σωματεία που οργανώνουν αυτές τις αναγκαίες δραστηριότητες στις γειτονιές και τις πόλεις.

 • Το συνολικό σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση από το κράτος όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς κ.λπ.), της μεγάλης έκτασης βιομηχανικών και άλλων ατυχημάτων, μολυσματικών εστιών.

 • Τη δημόσια και δωρεάν κάλυψη σε αναγκαίες υποδομές για το λαό σε Ύδρευση, Αποχέτευση, Άρδευση.

 • Την προστασία του Περιβάλλοντος: Της ατμόσφαιρας, του νερού, του πράσινου, των ελεύθερων χώρων. Την ασφαλή διευθέτηση των ρεμάτων. Την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων οδοποιίας.

 • Τη διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη Δημόσια Υγεία, στους φυσικούς πόρους και όχι με κριτήριο την επιχειρηματική κερδοφορία.

 • Τη φθηνή, συχνή και ασφαλή συγκοινωνία του νησιού με το Βόλο και τη Στερεά Ελλάδα για την εξυπηρέτηση των αναγκών μας και του Τουρισμού.

Ξέρουμε πολύ καλά πως οι θέσεις και οι προτάσεις μας έχουν οικονομικό και πολιτικό κόστος μόνο για την εξουσία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για το πολιτικό προσωπικό που τους στηρίζει κεντρικά και τοπικά.

Οι προτάσεις μας μόνο αυτούς στριμώχνουν και πιέζουν… Ενώ, αντίθετα, αποτελούν όαση ανακούφισης, ανάσα ζωής για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα και τους νέους.

Οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές, γιατί είναι φιλολαϊκές, γιατί απαντούν στις λαϊκές ανάγκες. Σε αυτήν την κατεύθυνση, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις και τους συσχετισμούς. Για να πάρει ανάσα ο λαός μας, να δυναμώσει η πάλη του, για επιβάλει έναν άλλο φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως προτεραιότητα τις σύγχρονες ανάγκες του».

Υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι Σκοπέλου

 
 

- Αϊβαζόγλου Άννα, συνταξιούχος ελεύθερη επαγγελματίας

- Ασλάνογλου Μιχαήλ, συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος

- Βαρεταίου - Λιθαδιώτη Ουρανία, εργαζόμενη με πρόγραμμα Κοινωφελούς

- Γκέκας Ιωάννης, ελεύθερος επαγγελματίας

- Δαλακιάρης Απόστολος, ελεύθερος επαγγελματίας

- Δένδης Κωνσταντίνος, ελεύθερος επαγγελματίας

- Θωμάς Χρήστος, ελεύθερος επαγγελματίας

- Καραγιάννη Κατερίνα, ιδιωτική υπάλληλος - μουσικός

- Καραθανάσης Νικόλαος, αγρότης

- Κάτσαρης Δημήτριος, ιδιωτικός υπάλληλος

- Κιρκιλής Κωνσταντίνος, συνταξιούχος ελεύθερος επαγγελματίας

- Κορέντης Ευάγγελος, οικοδόμος - πρόεδρος Σωματείου Σκοπέλου

- Κοσύφης Γεώργιος, ελεύθερος επαγγελματίας

- Κυρίτσης Θεόδωρος, εργαζόμενος στην εστίαση

- Λαρυγγάκης Βασίλειος, ελεύθερος επαγγελματίας

- Μπελτζενίτης Μιχαήλ, οικοδόμος

- Ξηρογιάννης Ιωάννης, αγρότης - μουσικός

- Πατσής Ιωάννης, ιδιωτικός υπάλληλος

- Ραβανός Νικόλαος, οικοδόμος - μέλος ΔΣ Σωματείου Σκοπέλου

- Ραμαντάνη Κυρατσώ, εκπαιδευτικός

- Ρμαντάνης Σπύρος, πρόεδρος Αλιευτικού Συλλόγου «Αστακός»

- Ρόδιος Βασίλης, τραπεζικός υπάλληλος

- Σάββα Ελένη, βοηθός φαρμακοποιού

- Ταλαδιανού Ευλαλία, ιδιωτική υπάλληλος

- Τζανετή Μαρία, άνεργη

- Φλωρούς Αθανάσιος, ελεύθερος επαγγελματίας.

902.gr