Τρ09262023

Last update09:51:02 AM

English
anastasia apartments
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Σκοπελος Η Χώρα της Σκοπέλου

Η Χώρα της Σκοπέλου

 

Η πανέμορφη Χώρα της Σκοπέλου, έδρα του ομώνυμου δήμου και κεντρικό λιμάνι του νησιού, βρίσκεται στην ανατολική του πλευρά, στο πλέον πεδινό και εύφορο τμήμα του, στο βάθος του κόλπου που φέρει  το όνομα του νησιού. Το αρχαίο της όνομα ήταν Πεπάρηθος και ταυτιζόταν όπως και σήμερα με το όνομα του νησιού. Αποτελεί τον κεντρικό  τόπο διαμονής  του νησιού, με σημαντικές  ξενοδοχειακές μονάδες και σημείο κατάλληλο για αφετηρία εξερεύνησης του. Η σύγχρονη πόλη, έχει κτιστεί πάνω στην αρχαία πόλη.

 Ο οικισμός που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός διατηρητέος, αποτελεί κλασικό δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής των Σποράδων και συνδυάζει το αιγαιοπελαγίτικα στοιχεία με εκείνα των  οικισμών του γειτονικού Πηλίου.

 Είναι κτισμένος αμφιθεατρικά και απλώνεται από την κορυφή του λόφου της αρχαίας ακρόπολης και του μεσαιωνικού κάστρου μέχρι την προκυμαία. Στενά δρομάκια, ανηφορικά  λιθόστρωτα καλντερίμια γεμάτα γλάστρες με λουλούδια, πετρόκτιστα διώροφα σπίτια, γεφυράκια που ενώνουν το ένα σπίτι με το άλλο, αυλές στολισμένες με  βουκαμβίλιες, άφθονο άσπρο, καθαριότητα, μικρές πλατείες που λειτουργούν σαν προαύλιο εκκλησιών, όλα ενώνονται σε ένα υπέροχο ζωγραφικό πίνακα που φανερώνει τον οικισμό. Στα ανηφορικά πλακόστρωτα παρεμβάλλονται πλατύσκαλα, που γίνονται τόπος συνάντησης των ντόπιων. Από  παντού η θέα  είναι υπέροχη.

 Η θάλασσα, με τα καράβια  μπροστά, συμπληρώνει τη μαγευτική εικόνα. Το βράδυ, η μυρωδιά του βασιλικού, το φως που τρεμοπαίζει στο καλντερίμι, η μουσική που απλώνεται παντού, συναρπάζει τον επισκέπτη.

 Στη κορυφή του λόφου, κατά  την αρχαιότητα δέσποζε η ακρόπολη της Πεπαρήθου με το ναό της Αθηνάς. Σήμερα  στη θέση αυτή διακρίνονται τα ερείπια του μεσαιωνικού Κάστρου, που χτίστηκε κατά τον 13ο αι. πάνω στην αρχαία ακρόπολη με αρχαία δομικά υλικά. Από το ισχυρό τείχος της αρχαίας  πόλης σήμερα είναι ορατό μόνο ένα μικρό τμήμα, που χρονολογείται στους κλασσικούς χρόνους.

 Στο  κάστρο φτάνουμε ακολουθώντας τα σκαλοπάτια από την Παναγία του Πύργου, στην  άκρη του Λιμανιού. Το κάστρο σήμερα αποτελεί  ενιαίο τμήμα της πόλης. Απέναντι  από την εκκλησία του Αϊ Γιάννη, στην καρδιά της  ομώνυμης γειτονιάς, βρίσκεται  η οικία που έζησε  τα παιδικά του χρόνια  ο Παύλος Νιρβάνας. Πρόκειται για χαρακτηριστικό σκοπελίτικο σπίτι, με ξύλινο  εξώστη. Έχει  αγοραστεί από το δήμο Σκοπέλου και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο προσωπικών του αντικειμένων.