Δε07152024

Last update05:56:13 PM

English
anastasia apartments
anastasia apartments
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Σκοπελος Το υπόλοιπο νησί

Το υπόλοιπο νησί

 

ΛΟΥΤΡΑΚΙ

Επίνειο της  Γλώσσας  είναι το Λουτράκι, που ονομάζεται για το λόγο αυτό Σκάλα της Γλώσσας. Είναι το δεύτερο λιμάνι  της Σκοπέλου. Σημαντικό του πλεονέκτημα, ότι βρίσκεται  10 ναυτικά μίλια  πιο κοντά από την Στερεά Ελλάδα, και το Βόλο, απ’ ότι  το κεντρικό λιμάνι της  χώρας. Απέχει  επίσης, 6 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Σκιάθου με το οποίο  έχει οπτική επαφή.

Το όνομα Λουτράκι οφείλεται  προφανώς  στα θερμά λουτρά, βρίσκονται στη νοτιοανατολική άκρη του όρμου από τη ρωμαϊκή εποχή. Στην αριστερή πλευρά του όρμου  βρίσκονται  τα ερείπια της αρχαίας  πόλης  Σελινούντας η οποία  είχε ιδρυθεί  από τους εμπόρους και τους  ναυτικούς της Χαλκίδας. Τα συναντάμε απέναντι από τη Σκιάθο και την  Εύβοια στο φυσικά οχυρωμένο λόφο το Παλαιόκαστρο. Η περιοχή κατοικήθηκε από το 8ο αι. π.Χ. μέχρι τον 4οαι. μ.Χ. Ιδιαίτερη αίγλη απέκτησε κατά τη ρωμαϊκή εποχή, οπότε ήταν λουτρόπολη και έφτανε μέχρι  τη θέση  Κατακαλού.

 Τα ευρήματα  φανερώνουν μια πόλη ευημερούσα, με υδραγωγεία, δημόσια κτίρια, υδραγωγεία, δημόσια κτίρια, βιοτεχνίες, δρόμους για περίπατο. Οι Σιληνοί ή Σειληνοί, στους οποίους οφείλει η Σελινούντα το όνομα της, ήταν οι μυθικοί ακόλουθοι του Διονύσου και συχνά, ταυτίζονται με τους Σάτυρους. Η αναπαράσταση τους, πέρασε από πολλά στάδια μέχρι που κατέληξε στην τελευταία γνωστοί  εκδοχή.

 Εκείνη  που τους  παρουσιάζει, κοντόχοντρους  κωμικούς  με μεγάλη κοιλιά, μεθυσμένους  με αγκαλιά ένα ασκί με κρασί. Οι Σαρκοφάγοι  που βρέθηκαν στην αρχαία Πεπάρηθο και στη Σελινούντα, έχουν εισαχθεί από την  Άσσο της  Μικράς Ασίας  και φανερώνουν της συμμετοχή του νησιού  στο θαλάσσιο εμπορικό  δίκτυο της ρωμαϊκής  Αυτοκρατορίας, στην Ανατολική Μεσόγειο και την Αδριατική.

 

ΓΛΩΣΣΑ

Στο Βορειοδυτικό άκρο του νησιού συναντάμε την περιοχή της Γλώσσας. Είναι ημιορεινή και περιλαμβάνει την κωμόπολη της  Γλώσσας  και το επίνειό της  το Λουτράκι, το πρώτο λιμάνι που συναντά ο επισκέπτης της Σκοπέλου ερχόμενος από την Σκιάθο. Η Γλώσσα απέχει 25 χιλιόμετρα από τη χώρα και είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό χωριό του νησιού. Όμορφος  οικισμός, με παραδοσιακή φυσιογνωμία και αρχιτεκτονική, που θυμίζει έντονα  το αντίστοιχα χωριά της Θεσσαλίας. Έχει γραφικά σοκάκια και υπέροχη θέα προς τη θάλασσα, τη Σκιάθο και στο βάθος το Πήλιο.  Περιβάλλεται από  πευκοδάσος αλλά και αρκετές καλλιέργειες. Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου δεσπόζει στο κέντρο του χωριού  με το χαρακτηριστικό της καμπαναριό. Παλαιότεροι ναοί είναι το Μικρό Κάθισμα των Αγίων  Αποστόλων, ο ναός του προφήτη Ηλία και στο Λουτράκι, ο Άγιος Νικόλαος, ενώ ενδιαφέρουν  οι ναοί της  Παναγίας της Ελευθερώτριας στην είσοδο του οικισμού, της Αγίας τριάδας , 3,5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά σε υπέροχη θέα. Στη Γλώσσα λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο στο οποίο ο επισκέπτης θαυμάζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τον  πολιτισμό των ντόπιων. Το τηλέφωνο του μουσείου είναι 24240 34221.

ΚΛΗΜΑ

Ανάμεσα στο Έλιος και στη Γλώσσα συναντάμε το ημιορεινό χωριό Κλήμα. Απέχει 24 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Είναι κτισμένο αμφιθεατρικά σε καταπράσινες  πλαγιές ,  έχει πέτρινα σπίτια και διατηρεί ακόμη, παρά το πέρασμα των  χρόνων, αρκετά στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Το χωριό αποτελείται από δυο οικισμούς, το Άνω Κλήμα και το Κάτω Κλήμα που ιδρύθηκε το 18ο αι από τους κατοίκους της γειτονικής Γλώσσας. Η εκκλησία του χωριού ιδρύθηκε το 1828. Από την πλατεία του κάτω Κλίματος, η θέα είναι υπέροχη, ιδιαίτερα την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Στο ρέμα που χωρίζει τους  δυο οικισμούς παλιότερα υπήρχαν ελαιοτριβεία.

 Με τους σεισμούς του 1950 το χωριό άρχισε να παρακμάζει και πολλοί από τους κατοίκους του σήμερα βρίσκονται στο Έλιος. Οι κάτοικοι είναι  άνθρωποι φιλόξενοι. Σε παλιότερες εποχές, τα παραδοσιακά πανηγύρια των Αγίων Αναργύρων, της Παναγίας της Ελιώτισσας  και της Αγίας Παρασκευής, συγκέντρωναν  πολύ κόσμο.

ΕΛΙΟΣ

Στο μέσο  περίπου της δυτικής ακτής της Σκοπέλου βρίσκεται το Νέο κλήμα ή  Έλιος. Απέχει 19 χιλιόμετρα από την χώρα. Πρόκειται για παραθαλάσσιο οικισμό, που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια από τους κατοίκους του γειτονικού χωριού,  παλαιό  κλίμα. Το συναντάμε σε υπέροχη τοποθεσία με πυκνό πευκοδάσος. Το ψαροχώρι, με την υπέροχη τουριστική υποδομή, οφείλει το όνομα  του στο μικρό  έλος που δημιουργούν οι εκβολές του χειμάρρου που πηγάζει από το βουνό Δέλφι. Τα άφθονα νερά της περιοχής είναι η αιτία, που το πανέμορφο δάσος φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Στα αξιοθέατα  του, συμπεριλαμβάνονται και οι ναοί των Αγίων Αναργύρων και της Παναγίας της Ελιώτισσας. Το δάσος  της Βαθειάς, πάνω από το Ελιος, είναι το πιο χαρακτηριστικό δάσος του νησιού. Οι πανέμορφες παραλίες, τα πολλά νερά ,το πανέμορφο δάσος που καθρεπτίζεται στα νερά, το κλίμα της περιοχής, δημιούργησαν τις συνθήκες  για διαμονή στο ωραιότερο θέρετρο της Σκοπέλου, με τη σημαντική υποδομή. Η  παραλία, μπροστά στον οικισμό με τις εκβολές, είναι η μεγάλη  αμμουδιά  του Έλιους.