Κυ05282023

Last update09:05:48 PM

English
Hellenic Seaways

anastasia apartments
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Σκοπελος Τουριστικά Αξιοθέατα

Τουριστικά Αξιοθέατα

  • Το Λαογραφικό Μουσείο το οποίο παρουσιάζεται η αναπαράσταση της σκοπελίτικης κατοικίας, με τα χαρακτηριστικά στοιχεία του οικιακού εξοπλισμού και  εργαλεία, αντικείμενα και λειτουργικούς χώρους. Υπάρχει  μία θαυμάσια συλλογή από παραδοσιακές φορεσιές  με όλες  τις παραλλαγές. Θα δείτε επίσης  μοντέλα παλαιών πλοίων που αναδεικνύουν την τέχνη των καραβομαραγκών της Σκοπέλου και πολλά άλλα.
  • Μπορείτε να επισκεφτείτε το σπίτι μουσείο του συγγραφέα Παύλου Νιρβάνα.
  • Τα ερείπια του ναού του Ασκληπιού  στη νότιο – ανατολική παραλία του όρμου της Σκοπέλου, που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα πΧ.. Παλαιότερες και πρόσφατες ανασκαφές αποκαλύπτουν σιγά-σιγά οικοδομήματα της εποχής και πολλά αφιερώματα, αγάλματα και επιγραφές κλασικών κυρίως και ελληνιστικών χρόνων.
  • Τα ερείπια του Ενετικού φρουρίου, του Κάστρου. Κάτω από το Κάστρο βρίσκεται η ακρόπολη κλασικών χρόνων με το τείχος της αρχαίας Πεπαρήθου, τμήματα του οποίου σώζονται σε αρκετά σημεία. Στα δυτικά και στα βόρειο-δυτικά του Κάστρου. Μέσα στην περιοχή βρίσκονται πολλές μικρές εκκλησίες, όπως αυτή του Αγ. Αθανασίου, που ήταν και ο πρώτος μητροπολιτικός ναός  και διατηρεί θαυμάσιες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα.
  • Ένα από τα πιο φημισμένα  μνημεία της Σκοπέλου είναι τα περίφημα “Σεντούκια”, τους μοναδικούς αρχαίους λαξευτούς στο βράχο τάφους, πιθανόν Υστερορωμαικών χρόνων, βρίσκεται στην τοποθεσία  στο βουνό Καρυά. Το  μέρος είναι κάπως δυσπρόσιτο, άλλα ένας απογευματινός  περίπατος θα σας εκπλήσσει  με την πανέμορφη πανοραμική θέα των γύρω νησιών.
  • Τις εκκλησίες της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με το παρεκκλήσι των Αγ. Αναργύρων (σύνθετος τετρακιόνιος τρουλαίος ναός, με επιγραφή του 1676 πάνω από τη νότια θύρα και σχιστολιθική στέγη – όπως οι περισσότεροι ναοί της Σκοπέλου). Το τέμπλο του είναι ξυλόγλυπτο, πλούσια διακοσμημένο. Επιγραφή πάνω από την Ωραία Πύλη δηλώνει ότι το τέμπλο κατασκευάστηκε το 1683 από τον κρητικό Αντώνιο Αγοραστό.
  • Τις εκκλησίες του Άη Νικόλα, του Ευαγγελισμού  όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.
  • Τους ναούς του Αγ. Γεωργίου της κυρατσώς (με το διακοσμημένο από βότσαλα πάτωμα και εικόνες του 16ου και 17ου αιώνα), του Αγ. Μιχαήλ Συννάδοντος, με άφθονη χρήση μαρμάρινων γλυπτών μελών στην τοιχοδομία του, ιδίως σαρκοφάγων.  Επίσης της Παναγίας Φανερωμένης, μονόκλιτος με επιγραφή του 1711 πάνω από τη δυτική θύρα και εικόνες 17ου και 18ου αιώνα.
  • To μοναστήρι της Ευαγγελίστριας με εξαίρετο τέμπλο επικαλυμμένο από φύλλα χρυσού. Είναι κτισμένο σε δυσπρόσιτη πλευρά φαραγγιού με εξαίρετη θέα προς την πόλη και με την φρουριακή εμφάνιση, που συνδέεται με τα δύσκολα χρόνια, όπου ξακουστοί πειρατές λυμαίνονταν τα νησιά των Σποράδων.  Σώζεται μάλιστα μαρμάρινη κτητορική επιγραφή της οικογένειας Δαπόντε  του 1712. Αριστερά της εισόδου είναι το νεότερο παρεκκλήσι του Αγ. Νικολάου και δεξιά το μαγειρείο, ο φούρνος και η Τράπεζα της Μονής.
  • Τη Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρα Βρίσκεται απέναντι από το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας και η ίδρυθηκε μεταξύ του 16ου και 17ου αιώνα, καθώς το σωζόμενο ακόμη στη μονή σγίλιο του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Κυρίλλου Β΄, το οποίο εκδόθηκε το έτος 1636 και την ανακηρύσσει σταυροπηγιακή , τη θεωρεί ως προ πολλού υφιστάμενη.

Μονές που ακόμη αξίζει να επισκεφθείτε είναι της Παναγίας Λιβαδιώτισσας και το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου (17ος αιώνας) με καταπληκτικό εσωτερικό διάκοσμο.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΓΛΩΣΣΑΣ

·  Την εκκλησία του Άη Γιάννη στα ΒΑ του νησιού και είναι σε απόσταση 7 χλμ από την γλωσσά. Η εκκλησία είναι  κτισμένη πάνω  σε βράχο ύψος 100μ και  πρέπει να ανέβητε τα 130 σκαλοπάτια της.

·  Επίσης το μοναστήρι του Ταξιάρχη με το εξαίρετο τέμπλο του.

·  Ακόμα πρέπει να επισκεφτείτε τα λιγοστά ορατά λείψανα της αρχαίας Σελινούς, κοντά στο σημερινό Λουτράκι. Πάνω στο λόφο Παλαιόκαστρο διατηρούνται μεγάλα τμήματα της ισχυρότατης οχύρωσης της Κλασικής εποχής,  καθώς και ερείπια οικοδομημάτων. Ανάμεσα στα σύγχρονα σπίτια του χωριού διασώζονται τοίχοι κτιρίων της Ρωμαιοκρατίας σε μεγάλο ύψος.

·   Κοντά στο κύμα στα νότιο-ανατολικά του Λουτρακίου είναι ορατές και οι Ρωμαικής περιόδου θέρμες, από τις οποίες θεωρείτε ότι έλαβε το Λουτράκι και το όνομά του.