Δαμάσκηνα Σκοπέλου / 'Κτήμα Γρυπιώτη'

Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης εναλλακτικών δράσεων με επίκεντρο το δαμάσκηνο υιοθετεί καλλιεργητής της Σκοπέλου, ο οποίος καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να ενισχύσει τον αγροτουρισμό. Ο Θανάσης Γρυπιώτης, ο οποίος έχει το βλέμμα στραμμένο και στις εξαγωγές, υλοποιεί με σταθερά βήματα έναν ακόμη φιλόδοξο στόχο, δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές, προκειμένου να καταστεί επισκέψιμη στο ευρύ κοινό, μεγάλη έκταση. Πρόθεση του ίδιου παραγωγού είναι να γίνει ευρύτερα γνωστή η καλλιέργεια του Σκοπελίτικου δαμάσκηνου σε όλους τους ενδιαφερόμενους, με εκπαιδευτικές προεκτάσεις και για τα παιδιά.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Γρυπιώτης υπογραμμίζει ότι «στόχος μου είναι να έρχεται ο κόσμος στο κτήμα και να βλέπει τα δέντρα, τους φούρνους, τη διαδικασία που ακολουθούμε μέχρις ότου φτάσει το προϊόν στον καταναλωτή. Παράλληλα, μπορεί ο επισκέπτης να μας βοηθήσει, να καλλιεργήσει τα δικά του δαμάσκηνα μόνος του, να του προσφέρουμε ένα γλυκό ως καλωσόρισμα».

Το συγκεκριμένο κτήμα, που καλύπτει έκταση οκτώ στρεμμάτων, βρίσκεται στην περιοχή Καλόγηρος, με θέα στη Χαλκιδική, τον Αγιο Γεώργιο και το εκκλησάκι του Αη Γιάννη στο Καστρί όπου γυρίστηκαν σκηνές από την ταινία «Μάμα μία».

 Ο δραστήριος επαγγελματίας έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και φιλοδοξεί να κάνει πραγματικότητα το στόχο του από την επόμενη χρονιά.

Το σκεπτικό και η γενικότερη φιλοσοφία του κ. Γρυπιώτη αποτυπώνεται στη φράση «όποιος επιθυμεί μπορεί να βλέπει τα δέντρα, θα του εξηγούμε πως καλλιεργείται το δαμάσκηνο και ποια διαδικασία ακολουθείται μέχρι να φτάσει στο ράφι ή στο σπίτι του το προϊόν».

Στο κτήμα που θα καταστεί επισκέψιμο στο ευρύ κοινό, θα δημιουργηθεί παράλληλα ένας κήπος με λαχανικά εποχής, τα οποία θα μπορεί να γευτεί όποιος επιθυμεί, έχοντας παράλληλα πλήρη εικόνα από τους παραδοσιακούς φούρνους, τα τελάρα, τον τρόπο που ψήνονται τα δαμάσκηνα. «Με ενδιαφέρει η καλλιέργεια πιο πολύ. Με ενδιαφέρει ο κόσμος που έχει στα χέρια του το δαμάσκηνο που καλλιεργώ, να ξέρει πως φτιάχνεται. Να γνωρίσει τη διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος» υπογραμμίζει ο κ. Γρυπιώτης.

Η παραπάνω διαδικασία αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά και σε όσους σκέφτονται να στραφούν προς τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, προκειμένου να διατηρηθεί και να ενισχυθεί το κατ’ εξοχήν τοπικό προϊόν της Σκοπέλου. Ουσιαστικός στόχος του ίδιου παραγωγού, είναι να δοθούν κίνητρα και στους νεότερους, προκειμένου να διατηρήσουν μια παράδοση αιώνων, ενισχύοντας ουσιαστικά τον πρωτογενή τομέα.

Στο μεταξύ, εντείνει την παρουσία του και στο πεδίο της μεταποίησης των προϊόντων, τα οποία ταξιδεύουν από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, για να φτάσουν μέχρι το τραπέζι εκατοντάδων καταναλωτών.

Λίγες πληροφορίες για τα ΜΑΥΡΑ δαμάσκηνα ή τα <<γλυκά κορόμηλα>> όπως ονομάζονται στη Σκόπελο.


Τα μαύρα αποξηραμένα δαμάσκηνα περιέχουν αξιόλογο ποσά μετάλλων και ιχνοστοιχείων (κάλιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και σελήνιο) καθώς και βιταμίνες (A, B6, B3, B2), όλα τα απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής μας υγείας. Από ότι λένε οι ειδικοί, κατέχουν εξέχουσα θέση στην απορρόφηση και εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών διότι περιέχουν μέγιστη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών. Κατά συνέπεια βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες από την οξείδωση ενώ παράλληλα έχουν την ικανότητα να επιβραδύνουν τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στη γήρανση του σώματος και του εγκεφάλου. Αποτελέσματα ερευνών έδειξαν ότι τα μαύρα αποξηραμένα δαμάσκηνα προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα εμποδίζοντας την οξείδωση της κακής χοληστερίνης, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, συμβάλλουν στην ομαλή εγκεφαλική μικροκυκλοφορία και ασκούν αντικαρκινική δράση. Τα βιοενεργά συστατικά των δαμασκήνων ευνοούν την οστική αύξηση. Σε μελέτη που έγινε παρατηρήθηκε ότι η συστηματική κατανάλωση ξηρών δαμάσκηνων οδήγησε στο σχηματισμό νέου οστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Είναι σε όλους γνωστό πως τα πολύτιμα για το έντερο αποξηραμένα δαμάσκηνα, πλούσια σε φυτικές ίνες, είναι από τους πιο υγιείς και αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης και πρόληψης της δυσκοιλιότητας. Συνεπώς, με σαφώς περισσότερα του ενός οφέλη για τον μεταβολισμό και την υγεία, μπορούμε να τα εντάξουμε στο πλαίσιο της Μεσογειακής διατροφής, καταναλώνοντας δύο με τρία μαύρα δαμάσκηνα την ημέρα.

Πως να τα χρησιμοποιήσετε


 

 

Ενδεικτικά πιάτα με μαύρα αποξηραμένα δαμάσκηνα


 

 

Ενδεικτικά γλυκά με μαύρα αποξηραμένα δαμάσκηνα


 

 

 

Λίγες πληροφορίες για τα ξινά αποξηραμένα δαμάσκηνα ή τα <<ξινά κορόμηλα>> όπως ονομάζονται στη Σκόπελο
 
Ελάχιστα επεξεργασμένα τα <<ξινά κορόμηλα>>, με άφθονες φυτικές ίνες, με περιεκτικότητα σε βιταμίνη A, σε κάλιο και σε αντιοξειδωτικές ουσίες, εντάσσονται στο πλαίσιο της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής. Η σύγχρονη διαιτολογία θεωρεί σήμερα τη Μεσογειακή δίαιτα ως τρόπο ζωής που χαρίζει μακροζωία και καλή υγεία. Αποτελέσματα ερευνών έδειξαν ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα, ασκούν αντικαρκινική δράση, ευνοούν την οστική αύξηση, επιβραδύνουν τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στη γήρανση του σώματος και του εγκεφάλου, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και συμβάλλουν στην ομαλή εγκεφαλική μικροκυκλοφορία. Και φυσικά μην ξεχνάμε πως ένας από τους πιο φυσικούς, υγιείς και αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης και πρόληψης της δυσκοιλιότητας είναι η κατανάλωση των πολύτιμων για το έντερο αποξηραμένων δαμάσκηνων. Προσθέτοντας ξινά αποξηραμένα δαμάσκηνα στην κουζίνα μας, σε καθημερινή βάση, ωφελούμε τον μεταβολισμό και την υγεία μας.
 
 
Πως να τα χρησιμοποιήσετε
 
Στην παραδοσιακή Σκοπελίτικη μαγειρική, υποκαθιστούν το ξίδι, προσθέτοντας γλυκόξινη και ελαφρώς πικάντικη γεύση στο φαγητό. Ενδεικτικά, τα χρησιμοποιούμε στις φακές σούπα, σε όλα τα φρέσκα ψάρια πλακί στον φούρνο, στον ξερό μπακαλιάρο πλακί, στο ροφό στιφάδο, στις σουπιές με τα χόρτα, στα καλαμάρια στιφάδο, στο χταπόδι ξιδάτο και στον λαγό στιφάδο.
Στην μοντέρνα Σκοπελίτικη μαγειρική, τα προσθέτουμε και σε άλλα φαγητά, όπως ενδεικτικά στο γεμιστό ψαρονέφρι, στο ρολό κοτόπουλο, στη φασολάδα, στο χοιρινό φιλέτο με δεντρολίβανο και σκόρδο, στο μοσχαράκι ψητό κατσαρόλας, στο κοκκινιστό αρνί και στα κρέατα κυνηγιού.
 
 
Το Υπουργείο Τουρισμού προτίθεται να δώσει πιστοποίηση του πρώτου Αγροτουριστικού Προορισμού στις Β. Σποράδες. 

 

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΓΡΥΠΙΩΤΗ

Ο Θανάσης Γρυπιώτης έχει διακριθεί:από το Υπουργείο Γεωργίας για τη συμβολή του στη συγκέντρωση,τυποποίηση και εμπορία των ξηρών δαμασκήνων, από τη BIO HELLAS, από τη Πανθεσαλική Γεωργοκτηνοτροφική Δασική Έκθεση Λαρίσης.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:6947402221