Τρ09262023

Last update09:51:02 AM

English
anastasia apartments
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Τα νεα Τα νέα μας ΛΣ Σκοπέλου / Να καταργηθεί εδώ και τώρα το Τέλος Ταφής Απορριμμάτων και η Περιβαλλοντική Εισφορά

ΛΣ Σκοπέλου / Να καταργηθεί εδώ και τώρα το Τέλος Ταφής Απορριμμάτων και η Περιβαλλοντική Εισφορά

             Ένα νέο χαράτσι μέσω των ανταποδοτικών  τελών έρχεται να φορτωθεί  στους ώμους των  λαϊκών νοικοκυριών της Σκοπέλου και επίσημα πλέον, μετά τη συμπερίληψή του στην 1η Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του Δήμου, η οποία εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή.

             Πρόκειται για το διαβόητο Τέλος Ταφής Απορριμμάτων που προβλέπεται να φτάσει για το 2022 στις 64.000 €, δηλαδή περίπου 13 € ανά κάτοικο της Σκοπέλου. Η νέα αυτή επιβάρυνση, που η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή,  είχε  ήδη προβλεφθεί στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου, το οποίο εγκρίθηκε με την 131/29-10-2021 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τις ψήφους της Δημοτικής Αρχής Περίσση και της παράταξης του κ. Ευσταθίου.

Όπως είναι γνωστό το "τέλος ταφής" είχε  θεσπιστεί με τον  ν.4042/2012. Ο  ΣΥΡΙΖΑ στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης  Αποβλήτων του 2015 το αντικατέστησε με την  «περιβαλλοντική εισφορά» με το άρθ.  55 του Ν.4609/2019.   Τώρα η ΝΔ επανήλθε  με το άρθ. 38 του ν.4819/2021  και επιβάλλει το τέλος ταφής, ενώ με την παρ. 7 επαναφέρεται από 1.1.2022 και η καταβολή της περιβαλλοντικής εισφοράς του ΣΥΡΙΖΑ (αφορά τους ΦΟΔΣΑ), που είχε ανασταλεί για τα έτη 2020 και 2021. Το χαράτσι ξεκινάει από τα 20€ τον τόνο για το 2022 και θα εκτοξευθεί, με αύξηση 5 € για κάθε επόμενο έτος στα 55 € μέχρι το 2027, καθώς επίσης και η «περιβαλλοντική εισφορά», που επιβάλλεται για το 2022 με 10 € επιπλέον ανά τόνο, με αύξηση 5 € για τα επόμενα χρόνια και έως 35 €.

Πρόκειται για μια ακόμη φοροληστεία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων, που μεθόδευσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις,  μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.

Με το  με το παραπλανητικό και εξοντωτικό για τα λαϊκά στρώματα σύστημα "πληρώνω όσο πετάω", οι λαϊκές οικογένειες καλούνται να πληρώσουν, στο όνομα της «κυκλικής οικονομίας», μέσω των απογειωμένων ανταποδοτικών τελών καθαριότητας, τις χρυσοφόρες «μπίζνες» των επιχειρηματικών ομίλων και τις επενδύσεις τους στη διαχείριση των απορριμμάτων, κυρίως στις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), από τις οποίες θα παράγονται «εναλλακτικά καύσιμα»  (SRF/RDF) για την καρκινογόνα καύση τους σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στις τσιμεντοβιομηχανίες.

Η θέση της ΚΕΔΕ, όπως και της ΠΕΔ Θεσσαλίας, για αναστολή της επιβολής των παραπάνω τελών μέχρι το τέλος του 2023, γιατί οι δήμοι «δεν έχουν ακόμη τις κατάλληλες υποδομές» και γιατί «Δεν προβλέφθηκαν  χρηματοδοτικά εργαλεία για την προετοιμασία και ωρίμανση των έργων, ούτε βέβαια για την υλοποίηση των ΜΕΑ, ΜΕΒΑ και των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων», μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σκοπέλου εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στην επιβολή σε βάρος των δήμων και των δημοτών Τέλους Ταφής και Περιβαλλοντικής Εισφοράς από 1η Ιανουαρίου 2022 μέσω των Φορέων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και ζητά:

 

  • Την κατάργηση άμεσα των  χαρατσιών του τέλους ταφής και της περιβαλλοντικής εισφοράς.
  • Να σταματήσει η εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, όχι στις ΣΔΙΤ και στις συμπράξεις  και παραχωρήσεις.
  • Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και στην προστασία του περιβάλλοντος, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους που θα τροφοδοτούνται από πρόσθετη  φορολόγηση του κεφαλαίου, στην προοπτική κατάργησης των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.
  • την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων στον τομέα αυτό χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Θέση μας είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία του λαού, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα.  Με ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό, πανελλαδικό και κατά περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής, με προώθηση μιας ουσιαστικής ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, με αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που υπάρχει στη χώρα.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Αναγνώστου Γεώργιος

Κατσάρης Δημήτριος

Ξηρογιάννης Ιωάννης

Ρόδιος Βασίλειος