Κυ05282023

Last update09:05:48 PM

English
Hellenic Seaways

anastasia apartments
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Τα νεα Τα νέα μας Οι δομές είναι απογυμνωμένες

Οι δομές είναι απογυμνωμένες

Κόκκινο χτυπά η αγωνία των υγειονομικών, γιατρών και νοσηλευτών, ειδικά στα Κέντρα Υγείας των Βορείων Σποράδων, καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει, η τουριστική σεζόν είναι προ των πυλών και όπως επισημαίνουν τα Κέντρα Υγείας στα τρία νησιά είναι υποστελεχωμένα και δίχως τον απαραίτητο εξοπλισμό.

«Εχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι οι δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχουν απογυμνωθεί σε προσωπικό, ενώ επίσης δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός, για να εξυπηρετούνται όλοι οι ασφαλισμένοι. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο, καθώς μπαίνουμε σταδιακά στην τουριστική περίοδο. Τα Κέντρα Υγείας της νησιωτικής Μαγνησίας αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Γιάννης Γατής.

 

 

 

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου δεν υπάρχει καν ακτινολόγος. Ο,τι και να συμβεί, θα πρέπει ο ασθενής να μεταβεί είτε σε ιδιωτικό κέντρο, που λειτουργεί το καλοκαίρι στο νησί, είτε στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου. Το παράδοξο είναι ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο προσελήφθη ακτινολόγος στη δομή, δεν έπιασε όμως ποτέ δουλειά, διότι ήταν ανεμβολίαστος. Μολονότι είχε κατοχυρώσει τη θέση, δεν δέχτηκε να εμβολιαστεί για να ενταχθεί στο ΕΣΥ και έτσι παραμένει εκτός εργασίας, λόγω του νόμου της υποχρεωτικότητας. Το κενό που προέκυψε δεν καλύφθηκε μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρές δυσλειτουργίες στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας. Το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι θα καλυφτούν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των ανεμβολίαστων συναδέλφων. Ομως, αυτό δεν έγινε και την πληρώνουν κυρίως οι ασφαλισμένοι», παρατήρησε προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Γατής, εκτιμώντας ότι αν δεν βρεθεί λύση, το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο για τους νησιώτες, αλλά και τους εκατοντάδες επισκέπτες.

Ελλείψεις παρατηρούνται επίσης στο Περιφερειακό Ιατρείο της Αλοννήσου, όπου, όπως και στα υπόλοιπα ιατρεία αυτού του τύπου στη χερσαία Μαγνησία, η λειτουργία των δομών βασίζεται κυρίως σε αγροτικούς ή γενικούς ιατρούς επιμελητές Β’, με τους συνδικαλιστές να επισημαίνουν ότι θα έπρεπε ήδη να έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ενόψει της σεζόν.

«Αγκάθι» επίσης αποτελούν οι ακάλυπτες βάρδιες στα πληρώματα ασθενοφόρων στα νησιά, καθώς επίσης στις δομές σχεδόν όλη της χερσαίας Μαγνησίας, αλλά και η έλλειψη βασικών ειδικοτήτων, όπως παιδιάτρων και καρδιολόγων, οδοντιάτρων.

Σε αρκετά Κέντρα Υγείας υπάρχει πανάκριβος εξοπλισμός για να λειτουργούν για παράδειγμα οδοντιατρεία και μικροβιολογικά εργαστήρια, αλλά δεν υπάρχουν γιατροί και παρασκευαστές.

Οι ειδικότητες προβλέπονται στο οργανόγραμμα, αλλά δεν έχουν ενεργοποιηθεί στο σύνολό τους.

 

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ