Πε04182024

Last update07:15:13 PM

English
anastasia apartments
anastasia apartments
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Τα νεα Τα νέα μας Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Σκοπέλου συμπαραστέκεται στους εργαζομένους στους Δήμους, που σήμερα προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις με αιτήματα τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Όλοι γνωρίζουν ότι η κατάσταση και στον Δήμο Σκοπέλου έχει φτάσει στο απροχώρητο! Οι υπηρεσίες στενάζουν κάτω από την έλλειψη προσωπικού. Πολλοί εργαζόμενοι δεν μπορούν να ασκήσουν βασικά τους δικαιώματα, όπως αυτό της άδειας για να ξεκουραστούν, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Υπηρεσία Καθαριότητας, όπου οφείλονται δεκάδες –αν όχι εκατοντάδες -ρεπό και κανονικές άδειες και ενώ το καλοκαίρι είναι μπροστά μας.

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, η οποία θα μπορούσε να δώσει μιαν ανάσα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στερείται βασικών ειδικοτήτων, όπως ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού, και τα κενά καλύπτονται όσο αυτό είναι δυνατόν από τους συμβασιούχους του Κέντρου Κοινότητας, που εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση εργασιακής αβεβαιότητας. Στην ίδια κατάσταση ο Παιδικός Σταθμός, όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη για πρόσληψη βρεφονηπιοκόμου,  και το ΚΑΠΗ, ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για το διορισμό των οικογενειακών βοηθών και της νοσηλεύτριας του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Στο ΚΕΠ, μετά και τη θέση που «πέταξε» η Δημοτική Αρχή του κ. Περίσση, η στελέχωση είναι στο 50%, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην μπορούν ούτε να αρρωστήσουν.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν τα Τμήματα Διοικητικού και Οικονομικού, όπου οι εργαζόμενοι «κλείνουν τρύπες» ασκώντας καθήκοντα σε δυο και τρία γραφεία, καθώς και η Πολεοδομία, για την οποία δεν ξέρουμε καν εάν μπορεί να ασκήσει πλέον τις αρμοδιότητές της, η Τεχνική Υπηρεσία, που απαξιώνεται όλο και πιο πολύ μέσω των προγραμματικών συμβάσεων με τα «παραμάγαζα» των Αναπτυξιακών Οργανισμών και των απευθείας αναθέσεων,  το Τμήμα Αδειοδοτήσεων και η Κοινότητα Κλήματος.

Μπροστά σε όλα αυτά, η Δημοτική Αρχή Περίσση σφυρίζει αδιάφορα και φυσικά καμία ουσιαστική διεκδίκηση δεν προβάλλει προς την Κυβέρνηση, ακολουθώντας τη στοίχιση της πλειοψηφίας  της ΚΕΔΕ πίσω από τις αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό του προγραμματισμού μόνιμων προσλήψεων το γεγονός ότι για τα έτη 2025 και 2026 ζητά Δημοτικούς Αστυνομικούς, ενώ άλλες νευραλγικές υπηρεσίες θα αποψιλώνονται λόγω συνταξιοδοτήσεων ή θα επιβαρύνονται ηλικιακά.

Η εντατικοποίηση σε ορισμένα τμήματα έχει χτυπήσει κόκκινο. Πολλές αρμοδιότητες είναι αδύνατο να καλυφθούν και οι εργολάβοι τρίβουν τα χέρια τους για το ζεστό χρήμα που παίρνουν για να "καλύψουν τις ανάγκες των δήμων". Η ευθύνη βαραίνει και τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και όλες τις προηγούμενες (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλπ) καθώς και τις δημοτικές αρχές που τόσα χρόνια συνειδητά απαξιώνουν τις υπηρεσίες, με στόχο να διεισδύσουν πιο εύκολα οι εργολάβοι και να ενισχυθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Όπως και διαχρονική είναι η επιλογή να καλύπτονται οι τρύπες με συμβασιούχους, εργαζόμενους δηλαδή που έρχονται για λίγους μήνες και πριν προλάβουν καλά καλά να ενταχθούν στις υπηρεσίες, να αντικαθίστανται με άλλους για να ανακυκλώνεται η ανεργία. Σε ορισμένες υπηρεσίες, όπως οι σχολικοί καθαριστές, η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική, αφού επί της ουσίας τα ίδια άτομα μπορεί να είναι με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου ακόμα και για 20 χρόνια, ενώ ο δήμος πολύ εύκολα τους απολύει στο τέλος της σχολικής χρονιάς για να τους ξαναπροσλάβει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Φτάνει πια με την κοροϊδία! Χρειάζεται άμεσα να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για να καλυφθούν οι άμεσες τεράστιες ανάγκες των δήμων. Να γίνουν άμεσα νέες προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό στους δήμους!

Η Λαϊκή Συσπείρωση Σκοπέλου, όπως πάντα, θα είναι στο πλευρό των εργαζόμενων, που πρέπει  να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να απαιτήσουν

  • Καμία απόλυση συμβασιούχου.
  • Κατάργηση τώρα όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και μετατροπή των όλων συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 
  • Άμεση προκήρυξη θέσεων εργασίας μόνιμου προσωπικού για το σύνολο των υπηρεσιών.
  • Καμιά ιδιωτικοποίηση Υπηρεσίας
  • Αυξήσεις στους μισθούς.

 

 

                                                                                     Σκόπελος, 24-05-2022