Τρ02272024

Last update10:31:30 PM

English
anastasia apartments
anastasia apartments
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Τα νεα Τα νέα μας Εταιρεία-κολοσσός έρχεται στον Βόλο

Εταιρεία-κολοσσός έρχεται στον Βόλο

Τον μετασχηματισμό της από εταιρεία Auditing σε επιχείρηση τεχνολογίας έχει σε πλήρη εξέλιξη η Deloitte Ελλάδος, η οποία «τρέχει» με ρυθμό της τάξης του 20% την τελευταία 5ετία (σ.σ.: 30-40% στο consulting), ενώ έκλεισε το οικονομικό έτος Μάιος 2022-Μάιος 2023 με τζίρο 160 εκατ. ευρώ και ανεκτέλεστο σχεδόν διπλάσιο των εσόδων της. Αντίστοιχα ανοδικά κινείται και το τρέχον έτος, με τη διοίκησή της να χαρακτηρίζει το 2024 εξαιρετική χρονιά.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία συνεχίζει να δημιουργεί αντένες καινοτομίας ανά την Ελλάδα, καθώς μετά τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο της Κρήτης και τα Γιάννενα, όπου ήδη διαθέτει hubs, ιχνηλατεί το έδαφος για εγκατάσταση αντίστοιχων υποδομών και σε Βόλο και Θράκη.

Όπως είπε χθες ο Νίκος Χριστοδούλου, partner consulting leader της Deloitte, στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους, η εταιρεία εξετάζει σοβαρά τις δύο αυτές περιοχές, καθώς πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που ζητεί η εταιρεία, έχοντας εγγύτητα σε πανεπιστήμια και αποτελώντας φυτώρια νέων στελεχών.

Ήδη σήμερα, από τους 2.800 εργαζομένους που απασχολεί στην Ελλάδα και που εκτιμάται ότι θα φτάσουν φέτος τις 3.000, σχεδόν οι μισοί, και ειδικότερα περί τους 1.300, εργάζονται στα hubs της Deloitte στην ελληνική περιφέρεια, τρέχοντας projects για μεγάλους πελάτες εντός και εκτός Ελλάδας.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΞΑΓΟΡΩΝ

Εν τω μεταξύ, στο «σαφάρι» για την καινοτομία και τα εξειδικευμένα στελέχη η Deloitte ήδη ανοίγει δρόμους προς το οικοσύστημα των startups. Αυτήν τη στιγμή η εταιρεία δημιουργεί «εκκολαπτήριο» νεοφυών επιχειρήσεων στην Πάτρα, έχοντας υποδεχθεί 40 αιτήσεις από ενδιαφερόμενες startups. Στόχος είναι να επιλεγούν 4-5 εξ αυτών, οι οποίες θα κάνουν scale up υπό την καθοδήγηση και τη στήριξη της Deloitte και θα κλιμακώσουν τη δράση τους, λειτουργώντας ως φυτώρια καινοτομίας για την επιχείρηση,

Η γειτνίαση με το οικοσύστημα των startups δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε κάποια εξαγορά, με την Deloitte να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο απόκτησης κάποιας καινοτόμου εταιρείας, που θα κουμπώνει με τις ανάγκες και τη στόχευσή της. «Θέλουμε να βρισκόμαστε κοντά σε εταιρείες που αναπτύσσουν λύσεις οι οποίες κουμπώνουν με τα σχέδιά μας και να τις στηρίζουμε, ώστε να αντλούμε από την καινοτομία τους. Αν βρούμε όμως κάτι αξιόλογο, δεν το αποκλείουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδούλου.

ΕΚΚΟΛΑΠΤΗΡΙΟ STARTUPS

Έτερο πεδίο στο οποίο δίνει έμφαση η εταιρεία, σύμφωνα με τα στελέχη της, είναι ο τομέας της εκπαίδευσης και της πιστοποίησης δεξιοτήτων, με την Deloitte να εισέρχεται και στον τομέα αυτόν, έχοντας στα σκαριά το Deloitte Academy. Πρόκειται για ένα ώριμο project, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της σχεδίασης και θα τρέξει μέσα στο 2024.

Αρχής γενομένης από το Alexander Competent Center στη Θεσσαλονίκη, όπου απασχολούνται πάνω από 1.000 άτομα, με δεδομένο ότι και η αγορά της πόλης έχει αρχίσει να στεγνώνει από ταλέντα, η Deloitte έχει ήδη εγκαταστήσει αντίστοιχο κέντρο καινοτομίας στην Πάτρα, με 100 εργαζομένους, που θα φτάσουν προοπτικά τους 300, στο Ηράκλειο Κρήτης, με επίσης 100 άτομα προσωπικό, αλλά και στα Γιάννενα με 40 απασχολούμενους,

«Ως χώρα έχουμε καλά μυαλά και είμαστε ανταγωνιστικοί στο κόστος. Πάμε σε περιοχές που έχουν πανεπιστήμια με σχολές STEM. Βρίσκουμε νέους πτυχιούχους, οι οποίοι έπειτα από bootcamps απασχολούνται σε έργα τεχνολογίας είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, κυρίως για μεγάλους πελάτες στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα», εξήγησε ο κ. Χριστοδούλου αναφερόμενος στην πανελλαδική επέκταση της Deloitte, η οποία αντλεί τα έσοδά της σε ποσοστό 85%-90% από τον ιδιωτικό τομέα, με έργα κυρίως στους τομείς της ενέργειας και στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, όπου η εταιρεία παρέχει τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία για τον μετασχηματισμό τους.

ΟΙ BIG 4 ΣΕ ΡΟΛΟ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Ο μετασχηματισμός της Deloitte από μια εταιρεία Auditing σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο τεχνολογίας αποτελεί -σύμφωνα με τα στελέχη της- παγκόσμια τάση.

«Οι Big 4 ξεκινήσαν ως ελεγκτικές και εταιρείες Auditing ή φορολογικές, αλλά δεν είναι πια. Κάνουμε πιο πολύ Consulting και Τεχνολογία», τόνισε χθες ο κ. Χριστοδούλου. Δεν είναι τυχαίο ότι από το σύνολο των εργαζομένων στην Deloitte σήμερα οι μισοί απασχολούνται στον τομέα της τεχνολογίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα η εταιρεία τρέχει έργα για πελάτες του ιδιωτικού τομέα που άπτονται της τεχνολογίας, που μπορεί να περιλαμβάνουν από mobile apps, έργα ΙΤ και συστήματα data μέχρι έργα cloud και Generative AI, που αυτοματοποιούν διαδικασίες για τις επιχειρήσεις.

Ειδικά για το GenAI η Deloitte πρωτοστατεί στην Ελλάδα, έχοντας, άλλωστε, τρέξει μελέτη, σε συνεργασία με τον ΣΕΠΕ, που δείχνει ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσθέσει τουλάχιστον 5 μονάδες στο ΑΕΠ έως το 2030.

Πηγή: powergame