Πα03292024

Last update01:48:19 PM

English
anastasia apartments
anastasia apartments
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Τα νεα Τα νέα μας ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΕΨΑΛΛΑΝ ΠΡΩΤΟΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΕΨΑΛΛΑΝ ΠΡΩΤΟΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Μετά από αυθόρμητη πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ανήμερα τα Χριστούγεννα, Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018 στις 5.45 το πρωί, μεγάλη αντιπροσωπεία νέων και νεανίδων της Χορωδίας – Ορχήστρας Νέων της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, έψαλλαν τις Καταβασίες «Χριστός γεννάται» στο κέντρο της ιστορικής Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής και μετέδωσαν σε όλη την Τοπική Εκκλησία το χαρμόσυνο δοξολογικό μήνυμα της Σαρκώσεως του Θεού και της θεώσεως του ανθρώπου.   

Τα παιδιά μετά τις Καταβασίες, παρέμειναν με τις οικογένειές τους και στην υπόλοιπη Ακολουθία του Όρθρου και στην εν συνεχεία τέλεση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, με την συμμετοχή και πολυπληθούς εκκλησιάσματος, το οποίο σύσσωμο κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων.

Κατά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε εόρτια προς πάντες, ιδίως προς τον εορτάζοντα παριστάμενο Δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Χρήστο Παγώνη, ενώ συνεχάρη τα παιδιά της Χορωδίας και τους υπευθύνους κ. Μαγδαληνή Αργυράκη, κ. Παύλο Κουρμπέτη – Μαέστρο και τα αδέλφια του Βασιλική, Κωνσταντίνο και Αλεξάνδρα, την κ. Άννα Ροδά και την κ. Χρυσούλα Καλαφάτη για την πρόθυμη υπακοή τους στην παράκληση του Επισκόπου τους.

Προ του «Δι’ ευχών» τα παιδιά τραγούδησαν και τα Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα, ενώ κατά την διανομή του Αντιδώρου προσεφέρθησαν σε όλους τους εκκλησιαζομένους και Ιερές Εικόνες της Γεννήσεως του Χριστού, τις οποίες πρόθυμα κατασκεύασαν τα παιδιά των Κατηχητικών της Ενορίας, με την ευθύνη των Κατηχητών τους.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ανεγνώσθη η Χριστουγεννιάτικη Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου, η οποία έχει ως εξής:

Τέκνα μου εν Κυρίω αγαπητά,

Χαρμόσυνη και πάλι έφθασε η εορτή των εορτών. Χριστούγεννα γιορτάζουμε σήμερα και ο ουρανός με την γη πανηγυρίζουν, γιατί ήλθε μεταξύ τους η συμφιλίωση, με την ενανθρώπηση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Όντως, σωματωθείς ανέτειλε ο Ήλιος της δικαιοσύνης! Σαρκώθηκε εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της αειπαρθένου, Εκείνος που ήτο προσδοκία των Εθνών! Με την έλευσή Του διελύθησαν τα σκοτάδια της αγνωσίας του Θεού και της ειδωλολατρίας και εξαφανίσθηκε η φοβερή σκιά του θανάτου.

Κατέρχεται σήμερα ο Θεός και ανυψώνεται ο άνθρωπος. Ο προαιώνιος Λόγος του Θεού εισέρχεται στην ανθρώπινη ιστορία και πολιτογραφείται και απογράφεται μεταξύ των υπηκόων, των δούλων του Καίσαρος Αυγούστου, πειθόμενος στο δόγμα του κοσμοκράτορος. Ταυτοχρόνως ελευθερώνει εμάς από την εξουσία του απανθρώπου τυράννου, του απ' αρχής ανθρωποκτόνου διαβόλου και την θανατηφόρο αμαρτία.

Πτωχεύσας ο πλούσιος στο έλεος και την αγάπη Κύριος και Θεός μας, επλούτισε εμάς, τους αποδήμους της χάριτός Του, αχαρίστους και πονηρούς ανθρώπους και έσχισε το χειρόγραφο των αρχαίων οφλημάτων μας. Μας προσέλαβε και μέσα από την ένωσή Του με το χοϊκό εθεούργησε το πρόσλημμα. Μας αποκατέστησε στην πρώτη μακαριότητα. Έσκυψε μέχρι κάτω στο χώμα για εμάς και μοιράστηκε μαζί μας τους κόπους, τον πόνο, τον ιδρώτα, την αγωνία, τον στεναγμό της παρούσης ζωής και αυτόν ακόμη τον θάνατο!

Σκοπός του, η εις ουρανούς αποκατάστασή μας!

Ευεργέτης μας και ελευθερωτής μας, δεν έπαυσε ποτέ να μας αναζητεί, κατεβαίνοντας, για τη σωτηρία μας, ακόμη και μέχρι τον Άδη! Η αγάπη Του μας απελευθέρωσε και μας χάρισε την θεία υιοθεσία, καθιστώντας μας κατά χάριν κληρονόμους Θεού και δικούς Του συγκληρονόμους. Γι' αυτό χαιρόμαστε και δικαιολογημένα πανηγυρίζουμε σήμερα, μαζί με ολόκληρη την δημιουργία, γιατί πλέον οι ουρανοί είναι και πάλι δικοί μας.

Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτή η δωρεά, η ελευθερία μας, δηλαδή, δεν εκτιμάται όσο θα έπρεπε από όλους τους ανθρώπους. Άλλοι δεν την κατανοούν και άλλοι δεν ημπορούν να την αντέξουν. Προτιμούν ένα διαφορετικό καθοδηγητή και κύριο. Κάποιον που θα τους εξασφάλιζε την ευτυχία και την ευμάρεια εδώ στην γη, με παροχές υλικών κυρίως αγαθών και απολαύσεων. Αυτές που ως ασθμαίνων θηρευτής λαχταρά να αποκτήσει, με παντοίους μάλιστα τρόπους. Κάποιον, που θα τους έδινε την δύναμη να υπερισχύσουν και να δοξασθούν στο εδώ και τώρα. Το νυν και αεί της Εκκλησίας δεν τους συγκινεί, φαντάζει ουτοπικό και άνευ αξίας!

Τί κρίμα, στ' αλήθεια, να προτιμά ο άνθρωπος την απλή επιβίωση από την αιώνια και την όντως ζωή! Και μακαρία ζωή είναι αυτή που έχει σχέση με τον φιλάνθρωπο Θεό. Μακριά Του υπάρχει μόνον ο θάνατος, και δη ο ατελεύτητος! Γι' αυτό ο ίδιος ο ενανθρωπήσας αληθινός Θεός μας προέτρεψε να ζητούμε πρώτα απ' όλα τη βασιλεία Του και μας υποσχέθηκε πως και όλα τα εγκόσμια με την δική Του πρόνοια δεν θα μας λείψουν.

Η γέννηση του Χριστού φανέρωσε στον κόσμο τον αληθινό Θεό και Σωτήρα. Ανέτειλε το φως το της γνώσεως! Εκείνοι που λάτρευαν τα άστρα και την κτίση διδάχθηκαν να προσκυνούν τον κτίστη των απάντων και ασφαλώς να μην τοποθετούν στη θέση Του τα κτίσματα! Η κατ’ εξοχήν γνώση και σοφία είναι αυτή.

Ο σαρκωθείς Θεός δεν έχει απλώς σοφία, αλλά είναι η όντως σοφία! Και η αγία μας Εκκλησία διδάσκει πως αρχή της σοφίας είναι ο σεβασμός προς τον Κύριο. Με αυτήν την βασική προϋπόθεση μαθαίνει ο άνθρωπος τι είναι αρεστό στον Θεό και σωτήριο για τον ίδιο. Σήμερα, ωστόσο, με την αλματώδη πρόοδο στην τεχνολογία ο άνθρωπος δεν επιθυμεί την σοφία και δεν πολυσυγκινείται με την ουσιαστική γνώση. Προτιμά την πληροφορία, πολύ συχνά την περιττή η και παντελώς άχρηστη!

Έχει μάλιστα την δυνατότητα με τα ηλεκτρονικά μέσα να επικοινωνεί σε δευτερόλεπτα της ώρας με κάθε σημείο της γης. Πλήθος πληροφοριών τον κατακλύζουν και τον καθιστούν εξαρτώμενο από τα ίδια του τα επιτεύγματα. Μία απλή παρατήρηση της καθημερινής πραγματικότητος αρκεί για να πείσει τον αμφιβάλλοντα για την ορθότητα αυτής της θέσεως.

Είναι, λοιπόν, ανάγκη να εκτιμήσουμε την ελευθερία που μας χάρισε ο εκ Παρθένου τεχθείς και να μην υποκύπτουμε σε κανένα ζυγό! Να αρνηθούμε τα σύγχρονα είδωλα και να μείνουμε αμετακίνητοι σ' Εκείνον που εδήλωσε ότι είναι το φως του κόσμου, το αληθινό και άδυτο. Να Τον εμπιστευθούμε και να τον ακολουθήσουμε, βαδίζοντας στα ίχνη Του, ώστε να φθάσουμε κι εμείς, όπως οι μάγοι εξ ανατολών, τον Άφθαστο, και να κερδίσουμε ποιότητα και πληρότητα ζωής.

Δεύτε, τέκνα μου αγαπητά, προσκυνήσωμεν και προσπέσωμεν Χριστώ. Και ας τον δοξολογήσωμε πάντων ένεκα μετά των αγίων Αγγέλων, οι οποίοι και σήμερα αγγέλλουν σε όλο τον κόσμο ότι ετέχθη ημίν σήμερον Σωτήρ!

Σας ασπάζομαι φιλήματι αγίω και διατελώ·

Μετά πολλής πατρικής αγάπης και στοργής

Ο    Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Τ Η Σ

† ὁ Χαλκίδος ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

        Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τους διακόνους του και τους υπευθύνους Ιερείς, μετέβη αρχικά στο Νοσκοκομείο Χαλκίδος, όπου ευχήθηκε εόρτια στους νοσηλευομένους ασθενείς αλλά και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και στη συνέχεια στο Κατάστημα Κράτησης Χαλκίδος, όπου έγινε δεκτός από τον Διευθυντή κ. Σπυρίδωνα Αθανασίου και στον Ι. Ναό του Αγίου Ελευθερίου τέλεσε Ιερά Δέηση υπέρ υγείας των κρατουμένων και των εργαζομένων στις Φυλακές, μίλησε για το νόημα της Μεγάλης Εορτής και ευχήθηκε εγκαρδιότατα προς όλους. 

Εν τω μεταξύ, το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018, στον πάλλευκο και ολόλαμπρο Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος ετελέσθη ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός των Χριστουγέννων, στον οποίον χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, με τη συμμετοχή των Κληρικών της Πόλεως και πολλών ευσεβών χριστιανών, οι οποίοι γέμισαν τον Ι. Ναό και προσευχήθηκαν στον Νεογέννητο Σωτήρα Χριστό, μέσα από τους θαυμάσιους Ύμνους της Ιεράς Ακολουθίας.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας του Πανηγυρικού Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος προσέφερε σε όλους τους Ιερείς και τους Ιεροψαλτες, ένα μικρό δώρο ευλογίας, ενώ οι Ιεροψάλτες τραγούδησαν προς όλους τα Βυζαντινά Κάλαντα και ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε εγκάρδια σε όλους τους παρισταμένους.

Τέλος, όπως γίνεται κατανοητό σε όλους, η «Μητρόπολις πασών των Εορτών», η Εορτή των Χριστουγέννων, εορτάσθηκε με την ίδια λαμπρότητα, όχι μόνο στην έδρα, αλλά και σε όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων με τις 145 Ενορίες και τα 15 Μοναστήρια.