Τρ03192024

Last update12:04:33 PM

English
anastasia apartments
anastasia apartments
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Τα νεα Τα νέα μας ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η Μεγάλη Εκκλησιαστική Εκδήλωση για τη Μεγάλη Εβδομάδα, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, την οποία διοργανώνει για περισσότερα από 41 χρόνια η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, προετοιμάζοντας και με αυτό τον τρόπο τούς πιστούς, για τα μεγάλα γεγονότα των Παθών και της Αναστάσεως του Χριστού.

Η Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Ιστορική Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής, την οποία κατέκλυσε πλήθος ευσεβών Χαλκιδέων, παρακολουθώντας το Χορό του Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Ευβοίας «Ο ΠΑΠΑ-ΓΙΩΡΓΗΣ ΡΗΓΑΣ» υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού Μουσικής κ. Γεωργίου Γερογιάννη, να αποδίδει επίκαιρους Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος, εν είδει οδοιπορικού, με άριστο, ως προς την απόδοση και το ύφος της ψαλτικής τέχνης, τρόπο.

Στο κλίμα της Εκδηλώσεως εισήγαγε τους πληθωρικώς παρευρεθέντες Κληρικούς και λαϊκούς, μεταξύ των οποίων ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Μπουραντάς, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Έλενα Βάκα, Αναστασία Μακαρώνα-Ψυχογιού και Ιωάννα Δαριβέρη, ο τέως Υπουργός κ. Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, ο Ευεργέτης της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Άγγελος Πνευματικός, Πρόεδροι τοπικών Συλλόγων κ.ά., ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως, ο οποίος τους καλωσόρισε στην Εκδήλωση, αναφέροντας πως αυτή είναι μια κατάθεση της τοπικής μας Εκκλησίας στο δημόσιο γίγνεσθε και μια μαρτυρία στοίχισης του καθημερινού βίου μας στην εργασία του Ευαγγελίου. Καλωσόρισε τον ομιλητή και παρουσίασε το βιογραφικό του και κάλεσε, με έμφαση, όλους να μην εορτάσουν φέτος άλλο ένα Πάσχα, αλλά ένα άλλο Πάσχα.

Κύριος ομιλητής της Εκδηλώσεως ήταν ο Αἰδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Βασιλάκος, Προϊστάμενος του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Αγ. Ευαγγελιστού Λουκά Θηβών, ο οποίος πραγματοποίησε επίκαιρη ομιλία με θέμα: «ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ».

Στην θαυμάσια ομιλία του, με αναφορά στα γεγονότα που μνημονεύονται και εορτάζονται τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, ο π. Σπυρίδων ανέπτυξε μια πορεία προς τον Χριστό ως φιλική συμπόρευση και βάδισμα μαθητείας στο μεγαλείο της θείας κενώσεως υπέρ της σωτηρίας των ανθρώπων.

Την Εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Πρωτοσύγκελλό του π. Νικόδημο για το προλογικό του καλωσόρισμα, τον Πρωτ. π. Σπυρίδωνα Βασιλάκο για την περιήγηση που κατάφερε με το λόγο, τον Χοράρχη κ. Γεώργιο Γερογιάννη και τα λοιπά μέλη της Χορωδίας, τα οποία έψαλλαν τους ύμνους του μεγαλοβδομαδιάτικου «ταξιδίου», το οποίο δεν προϋποθέτει περπάτημα, διότι είναι πτήση προς το ύψος της άνω Ιερουσαλήμ δηλαδή η αρχή μιας ανοδικής πορείας, με το ασφαλές σκάφος της Εκκλησίας, που αρχίζει βεβαίως από τη γη αλλά ολοκληρώνεται στον ουρανό. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε επίσης τον παρουσιαστή κ. Ευάγγελο Στάμου, Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Κύμης και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ιεροψάλτών, τους Ιερείς και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Αγίας Παρασκευής για την φιλοξενία της Εκδήλωσης και φυσικά όλους τους προσελθόντες χριστιανούς, οι οποίοι βρήκαν χρόνο και τρόπο για να προσέλθουν, προς τους οποίους ευχήθηκε αναλόγως για την Μεγάλη Εβδομάδα.

 

(Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου)