Τρ03192024

Last update12:04:33 PM

English
anastasia apartments
anastasia apartments
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Τα νεα Τα νέα μας ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ Ι. ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ, ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ Ι. ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ, ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Τιμητική Συναυλία - Αφιέρωμα στην μεγάλη ελληνίδα ερμηνεύτρια  Χάρις Αλεξίου πραγματοποιήθηκε, στα πλαίσια των φετινών ΚΖ΄ Δημητρίων, τα οποία διοργανώνει κάθε χρόνο ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, από την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Πνευματικού Κέντρου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, υπό την διεύθυνση του Αρχιμανδρίτου π. Χριστοφόρου Παπαθανασίου εκ της Ι. Μονής Αγίου Γωεργίου ΑΡΜΑ, παλιού ενορίτου και επί χρόνια συνεργάτου στο νεανικό έργο της Ενορίας του Μητροπολιτικού Ι. Ναού και εκλεκτού μουσικού.

Στη Συναυλία παραβρέθηκε η ίδια η ερμηνεύτρια κ. Χάρις Αλεξίου και τιμήθηκε από τον Εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Αρχιμ. Νικηφόρο Ευσταθίου-Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεως, για την μεγάλη προσφορά της στην ποιοτική έκφραση της ελληνικής μουσικής.

Η Συναυλία υπήρξε λαμπρή και άρτια οργανωμένη και αυτό γιατί όλοι οι συντελεστές συνεργάστηκαν άψογα και με πνεύμα αυτοθυσίας, ενώ απέδωσαν με θαυμάσιο τρόπο τα τραγούδια της Ερμηνεύτριας Χάρις Αλεξίου, τα οποία αγγίζουν τις ευαίσθητες χορδές του κάθε ακροατή.

Η προσέλευση των κατοίκων της Πόλεώς μας ήταν συγκινητικά μεγάλη (το Συνεδριακό Κέντρο αποδείχτηκε μικρό για να χωρέσει το πλήθος των ανθρώπων), γεγονός που φανερώνει ότι οι Χαλκιδείς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Τοπικής Εκκλησίας, «διψούν» για ποιότητα σε όλες τις μορφές της τέχνης, ενώ παράλληλα και με αυτή τους την παρουσία έδειξαν ότι σέβονται, τιμούν και συντρέχουν το έργο της Τοπικής Εκκλησίας –δικό τους έργο στην πραγματικότητα- που με τις κάθε μορφής εκδηλώσεις Της είναι πάντα κοντά στο Λαό διδάσκοντας, ενημερώνοντας, νουθετώντας.

Αυτή η πληθωρική παρουσία του λαού της Χαλκίδος συνετέλεσε και στην συλλογή αρκετών τροφίμων για την ενίσχυση του συσσιτίου του Μητροπολιτικού μας Ι. Ναού, από το οποίο σιτίζονται καθημερινά 370 συνάνθρωποί μας, αφού η συναυλία είχε και φιλανθρωπικό χαρακτήρα.  

 

Στην αρχή της Εκδήλωσης, ο Αρχιμανδρίτης Αιμιλιανός Χρήστου, Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ι. Ναού του Αγίου Δημητρίου, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους με μια ζεστή και σύντομη προσλαλιά, ευχαρίστησε τους συντελεστές της Εκδήλωσης, ενώ καλωσόρισε την κ. Χάρις Αλεξίου, και την ευχαρίστησε για την τιμητική παρουσία της.

            Στη συνέχεια ο κ. Γεώργιος Αγγέλου-Δημοσιογράφος του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ι, Μητροπόλεως, με όμορφο τρόπο παρουσίασε την προσωπικότητα και το έργο της κ. Χάρις Αλεξίου και την προσφορά της στην ελληνική μουσική.

Κατόπιν, άρχισε το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς, το οποίο περιελάμβανε δεκατέσσερα από τα αγαπημένα τραγούδια της Χάρις Αλεξίου, σε στίχους μεγάλων ελλήνων συνθετών και ποιητών: «ΟΛΑ ΣΕ ΘΥΜΙΖΟΥΝ», «ΟΔΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ», «ΟΛΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΚΥΡΙΑΚΕΣ», «ΜΙΝΟΡΑΚΙ», «ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ», «ΤΟ ΚΥΜΑ», «ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ», «ΦΕΥΓΩ», «ΧΡΟΝΙΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ», «ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΑ», «Η ΔΙΑΘΗΚΗ», «ΖΗΛΕΙΑ ΜΟΥ», «ΔΙ’ ΕΥΧΩΝ», «Ο ΦΑΝΤΑΡΟΣ», τα οποία ερμήνευσε εξαιρετικά η εκπαιδευτικός Φωτεινή Καπαγιάννη, η οποία απέσπασε το χειροκρότημα και τα συγχαρητήρια του κοινού, και κυρίως της ιδίας της κ. Αλεξίου.

Ο Διευθυντής της Ορχήστρας Αρχιμ. Χριστοφόρος Παπαθανασίου, οι μουσικοί Όλγα Κετσεμενίδη στο πιάνο, Ρέα Κάβουρα στο ακορντεόν, Πόπη Στρατάκια στο συνθεσάιζερ, Νίκος Μπόμπορης στην κλασσική κιθάρα,  Χρήστος Μαρμαρινός στο κλαρίνο,  Πολίνα Ντιμίτροβα στο φλάουτο, Βούλα Μπλέτσα στο κλαρινέτο, Δημήτρης Κικίδης στο ηλεκτρικό μπάσο, Κώστας Μίχος στη ντραμς, Χρήστος Κοκοκύρης στα κρουστά, Παναγιώτης Παπαθανασίου και Νίκος Γριμπάς στο μπουζούκι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, στην πραγματικότητα «ένα κομμάτι από την ψυχή τους» για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Μετά τα τραγούδια, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου, Αρχιμ. Νικηφόρος Ευσταθίου επέδωσε στην κ. Αλεξίου μία αγιογραφημένη εικόνα του Χριστού και μεταφέροντας τις ευχές του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος απουσίαζε στη Σαλαμίνα προσκεκλημένος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεγάρων κ. Κωνσταντίνο, για να συμμετάσχει στην πανήγυρη του Ι. Ναού Αγ. Μηνά Σαλαμίνος, είπε χαρακτηριστικά «Η Χάρις Αλεξίου αποτελεί ένα από τα κορυφαία κεφάλαια του ελληνικού τραγουδιού, είναι η σπουδαία Χάρις σε μέγεθος και η ζεστή Χαρούλα στην καρδιά μας.

Το όνομα Χαρούλα, που της έδωσε ο κόσμος σε ένδειξη μεγάλης οικειότητας και αγάπης, έγινε κώδικας τιμής αλλά και προσωπικός της κωδικός. Όπου και να βάλεις τη φωνή της Χαρούλας, όπου και να την ακούσεις... από πίσω υπάρχει η ελληνική καρδιά. Είναι μια φωνή που σε συμφιλιώνει με το ελληνικό τοπίο. Η φωνή που συνάθροισε γύρω της το σύμπαν -τον διανοούμενο και τον εργάτη, τον φαντάρο και τον επιστήμονα...

Χαρακτηρισμοί, διακρίσεις, βραβεία… Προσπάθειες να κλειστεί σε λόγο ο παλμός των ρημάτων, να μπει σε σχήμα η ανάσα, να τετραγωνιστούν τα βουνά της ψυχής, να τιθασευτούν οι χείμαρροί της... Ο ξένος τύπος την εξύμνησε για τις βυζαντινές καταβολές της φωνής της, ενώ ο ελληνικός τύπος την αποκάλεσε «Ιέρεια του ελληνικού τραγουδιού». Μεγάλοι συνθέτες, στιχουργοί και ερμηνευτές εκφράσθηκαν, κατά καιρούς, με ιδιαιτέρως κολακευτικά λόγια προς το πρόσωπό της...

Αυτή η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού βρίσκεται απόψε ανάμεσά μας, προσκεκλημένη της Ιεράς μας Μητροπόλεως σ’ αυτή τη μουσική βραδιά, αφιερωμένη αποκλειστικά στην ίδια.. 

Αξιότιμη κυρία Χάρις Αλεξίου,

Η αποψινή βραδιά αφιερώθηκε σ’ Εσάς, με αποκλειστικό σκοπό να σας τιμήσουμε, ως κορυφαία σύγχρονη Ελληνίδα ερμηνεύτρια και, ταυτόχρονα, να εκφράσουμε προς το σεπτό πρόσωπό σας τα ιδιαίτερα αισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης για την αποδοχή της πρόσκλησής μας.

Σας μεταφέρω τις ολοκάρδιες ευχαριστίες του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, για την όλως ιδιαιτέρως τιμητική παρουσία σας, καθώς και τις ευλογίες και τις ευχές του για υγεία ψυχοσωματική δική σας και των οικογενών σας, ώστε  για πολλά πολλά ακόμη χρόνια να συνεχίζετε να νοηματοδοτείτε τα μουσικά δρώμενα της Πατρίδας μας».

            Κατακλείοντας ο π. Νικηφόρος, συνεχάρη τους συντελεστικούς παράγοντες της Εκδήλωσης και ευχαρίστησε όλους, όσοι συνέδραμαν στην πραγματοποίησή της.

 Εμφανώς συγκινημένη η κ. Αλεξίου παρέλαβε το Ιερό Εικόνισμα, ενώ ευχαρίστησε και πάλι τους διοργανωτές για την τιμή και συνεχάρη την Ορχήστρα, την ερμηνεύτρια και τον μαέστρο για την Συναυλία και την απόδοση των τραγουδιών της, ενώ στο τέλος τραγούδησε μαζί με την ερμηνεύτρια κ. Φωτεινή Καπαγιάννη και την συνοδεία της ορχήστρας την μεγάλη επιτυχία «Οδός Αριστοτέλους», αποσπώντας θερμότατα χειροκροτήματα από όλο το ακροατήριο.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Γεώργιος Κελαϊδίτης, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δήμητρα Σακελλαράκη, οι Αντιδήμαρχοι κ. Αναστασία Μακαρώνα-Ψυχογιού και κ. Σοφία Χονδρογιάννη, ο Μεγάλος Ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως και τ. Βουλευτής κ. Άγγελος Πνευματικός κ.ά.

Ο Μητροπολιτικός Ι. Ναός Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος και τα μέλη της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής του Πνευματικού του Κέντρου ιδιαιτέρως ευχαριστούν για την υλοποίηση της Συναυλίας:

·           Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο.

·           Τον Αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας κ. Γεώργιο Κελαϊδίτη, τους συνεργάτες του και τους εργαζομένους στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, για την παραχώρηση  του Συνεδριακού Κέντρου.

·          ​Την Δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα και την πρόεδρο του ΔΟΑΠΠΕΧ κ. Ελένη Αϊδίνη.

·           Τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, ο οποίος ηχογράφησε την Συναυλία, καθώς και όλα τα τοπικά Μ.Μ.Ε. για την προβολή της Συναυλίας και την δωρεάν δημοσίευση των ανακοινώσεων και των Δελτίων Τύπου.

·           Όσους προσήλθαν και όσους έφεραν τρόφιμα για την ενίσχυση των πτωχών και αδυνάτων συνανθρώπων μας.

 

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου