Τε06032020

Last update12:56:06 AM

Greek English German Italian Russian
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Τα νεα Τα νέα μας Ανάδειξη του τοπικού προφίλ της Σκοπέλου

Ανάδειξη του τοπικού προφίλ της Σκοπέλου

Την πρόθεση ενίσχυσης των πολιτιστικών παρεμβάσεων εξέφρασε ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους των συλλόγων του νησιού.
 
Η συνάντηση του δημάρχου και της ομάδας εργασίας πολιτισμού του Δήμου Σκοπέλου με εκπροσώπους όλων των συλλόγων του νησιού, πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Ξενία, με σκοπό την ενημέρωση, την προετοιμασία της φετινής γιορτής των «Σκοπελοχριστουγέννων», την καταγραφή των ετήσιων δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Σκόπελο και την ανταλλαγή απόψεων.
 
Προχωρώντας στο επόμενο θέμα της καταγραφής των ετήσιων δράσεων, ο δήμαρχος Σκοπέλου ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τους πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχτεί η πολιτιστική παρέμβαση του Δήμου.
 
Καταρχήν στον τομέα των υποδομών, έχουν δοθεί οι ολοκληρωμένες μελέτες, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Χωρικών Επεμβάσεων και να υλοποιηθούν τα παρακάτω έργα, που περιλαμβάνουν επιγραμματικά τα εξής: Ανακαίνιση του Λαογραφικού Μουσείου Σκοπέλου, του Λαογραφικού Μουσείου Γλώσσας, του αρχοντικού Βακράτσα, του σπιτιού του Νιρβάνα – Μουσείο Πόλεως Σκοπέλου, τη δημιουργία Αρχειακής Συλλογής στο σπίτι Κούβαρη, την κατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου «Ορφέας», την ανακατασκευή και την ανάδειξη των νερόμυλων Καρδάρα και Σίσκου (με παραχώρηση ή αγορά).
 
Παράλληλος στόχος της δημοτικής αρχής ο αρχιτεκτονικός φωτισμός των παραδοσιακών οικισμών και των τοποσήμων του νησιού, όπως ο βράχος Αγίων Αποστόλων, Παναγίτσας του Πύργου, Κάστρο, Αϊ Γιάννης το Καστρί κ.λπ. Επίσης η σηματοδότηση διαφόρων ιστορικών σημείων, όπως η είσοδος – έξοδος Κάστρου, σπίτια προσωπικοτήτων, ιστορικά κτίρια κ.λπ, ανάδειξη βυζαντινών και μεταβυζαντινών εκκλησιών και μοναστηριών, χάραξη ιστορικών διαδρομών, χάραξη πράσινων διαδρομών κ.λπ.
 
Το δεύτερο σκέλος στο οποίο θα δώσει έμφαση ο Δήμος είναι η εκδοτική και μελετητική δραστηριότητα, με τομείς δράσης: Το σκοπελίτικο κέντημα, τραγούδια – ποιήματα, διηγήματα λαογραφικού χαρακτήρα της Σκοπέλου, ανάδειξη και προβολή της ναυτικής ιστορίας της Σκοπέλου, την εκπαίδευση στο νησί, τα σκοπελίτικα αρχοντικά, εικόνες, τοιχογραφίες, τέμπλα εκκλησιών και μοναστηριών του νησιού κ.λπ.
 
Το τρίτο πεδίο στο οποίο θα κινηθεί ο Δήμος είναι οι πολιτιστικές δράσεις που περιλαμβάνουν: Συνέδρια πάσης φύσεως, μέρες λογοτεχνίας, μέρες λαϊκού πολιτισμού, μέρες κινηματογράφου, μέρες θεάτρου, μέρες μουσικής και εικαστικά δρώμενα.
 
«Αυτή είναι η θεματολογία των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου Σκοπέλου, που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται από την επόμενη χρονιά. Στόχος του Δήμου είναι να υπάρχει πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα και αν είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις κάθε μήνα, ξεκινώντας από τον Απρίλιο 2020. Ο Δήμος θα προσπαθεί όσο είναι εφικτό να μην συμπίπτουν οι κορυφαίες εκδηλώσεις, ώστε να μπορεί να τις παρακολουθεί και να συμμετέχει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος» είπε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Σκοπέλου.
 
Παράλληλα ο κ. Περίσσης υπογράμμισε ότι θα διοργανωθούν εκδηλώσεις σε σημαντικά τοπόσημα του νησιού, τα οποία θα προβληθούν τόσο τηλεοπτικά, όσο και στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.
 
Ακολούθησε διαλογική συζήτηση και οι εκπρόσωποι των συλλόγων ανακοίνωσαν τις προγραμματισμένες ετήσιες εκδηλώσεις τους, στις οποίες ο Δήμος μπορεί να συνδράμει με την διάθεση του απαραίτητου εξοπλισμού.
 
Ολοκληρώνοντας τις συζητήσεις, ο δήμαρχος ευχαρίστησε και επαίνεσε όλους τους εκπροσώπους των συλλόγων του νησιού για τη συμμετοχή τους, επισημαίνοντας ότι η Σκόπελος είναι πολύ τυχερή που έχει δυνατούς συλλόγους με πλούσιες δράσεις τις οποίες επικροτεί και δήλωσε ότι θα σταθεί σύμμαχος, συνεργάτης και αρωγός τους.
 
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ